from 1.500,00
Book Now

Temerinsk priča

Novosadska 326, Temerin, Serbia
Not Rated

Duration

Tour Type

Daily Tour

Group Size

Unlimited

Languages

___

Overview

Početak ture:

Dvorac porodice Sečen

Turističku turu započinjemo posetom dvorcu porodice Sečen koji je građen krajem 18. veka. Sredinom XIX veka dvorac je prodat bogatoj vlastelinskoj familiji Fernbah, koja je značajno unapredila kompleks dvorca i starog parka. Dvorac „Sečen“ je spratni objekat jasnih stilskih karakteristika, elegantnog i jednostavnog baroknog klasicizma i jedan je od retkih koji je sačuvan u gotovo izvornom obliku. Dvorac ili Kaštel, kako ga stanovništvo od davnina zove, kao značajno kulturno dobro stavljen je pod zaštitu 1949. godine. Danas se u dvorcu nalazi srednja škola „Lukijan Mušicki“.

Legat Baranji Karolja i Zlate Markov Baranji

Bračni par umetnika, vajara i skulptora, Karolj Baranji i Zlata Markov Baranji, ostavili su legat neprocenjive vrednosti Temerinu, verujući da ovde ljudi imaju sluha za njihov svet, izraz i odraz u vremenu. Karolj Baranji i Zlata Markov Baranji, stvarali su u vreme Pikasa, a Karolj je sa Ivanom Tabakovićem poneo Gran pri 1937. godine sa Svetske izložbe u Parizu. Karoljev nagrađeni rad „Ikar“ krasio je zgradu fabrike aviona u Zemunu.

Njihovi radovi ulepšavaju mnoge prostore, a između ostalog i park na Paliću gde se nalazi i Zlatina skulptura „Jesenje sunce“. U Temerinu ispred KIC „Lukijan Mušicki“ nalazi se skulptura „Devojka koja se češlja“.

Zavičajna kuća Tajhaz

Panonsko-ravničarski tip kuće, prikazuje tradiciju narodnog graditeljstva mađarskog stanovništva u Temerinu, predmete koji su svakodnevno i u svečanim prilikama upotrebljavani i korišćeni u skladu sa tradicionalnim i seljačkim načinom života kao i predmete iz okoline vezane za tradicionalnim načinom privređivanja. Ovaj prostor, po mišljenju stručnjaka predstavlja jednu od najboljih etnokuća u regionu. Dvorište i prateći objekti tokom godine koriste se za likovne izložbe, književne večeri i muzičke programe.

Za sam kraj odlazimo na degustaciju čuvene Tmerinske šnicle i Temerinski vina. (Vinarija Adzic).

View More

Itinerary

Included/Excluded

Tour's Location

Novosadska 326, Temerin, Serbia

Reviews

0/5
Not Rated
Based on 0 review
Excellent
0
Very Good
0
Average
0
Poor
0
Terrible
0
Showing 1 - 0 of 0 in total

Write a review

from 1.500,00

Organized by

admin

Member Since 2022

6 Reviews

You might also like